Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Nehézfiúk szárnyakkal

Tudják magukról ők is, hogy inkább az alsóőrsi motorosfesztivál - na jó, inkább a Hell's Angels - az, ahova illenek, de külsejük, és az ahhoz kapcsolódó sztereotípiák ez esetben megtévesztőek. Szétvarrt, kopaszra nyírt, bőrmellényes, motoros férfiak marcona ábrázattal, akik állatmentő szolgálatot üzemeltetnek. Saját bevallásuk szerint őket leginkább az állatok szeretete köti össze, s az a düh, ami akkor támad bennük, ha azt látják, valahol állatkínzás folyik.

Rescue Ink néven tömörül Mike Tattoo, Johnny "O", Batso, Big Ant, George, Sal, Biagi, Angel "Pet Investigator", Des és Ron, bővebben itt olvashatsz róluk. Az egész bagázs olyan, mintha a South Parkból léptek volna ki, hisz az egyikük nyulakat és kismacskákat tart otthon, az egykori testépítő pedig mára vegetáriánus. Kezdetben nem szervezetként működtek, csak önkéntes segítők voltak különböző helyeken, de mára egységgé és hivatalosan működő szervezetté értek össze, irodával, telefonközponttal, gyors reagálású hadtesttel.

Napi kétszázötven telefonhívást kapnak bajbajutott, kínzott vagy nem megfelelő körülmények között tartott állatok ügyében, hisz ők azok, akik olyanokon igyekeznek segíteni, akiken az eddig is meglévő szervek nem tudnak. (Az Államokban létezik állatrendőrség, Magyarországon csak a sima rendőrséghez tudsz fordulni.) A bejelentések minden létező esetet felvonultatnak, kutyaviadalok szenvedőit, megmérgezett macskákat, drogért eladott ebeket, de még macska-sorozatgyilkos miatt is jelentettek.

A tagok közül az elmúlt egy évben ketten is elvesztették az állásukat, mert minden létező idejüket és fennmaradó pénzüket az állatmentésre fordítják. Kaját vesznek, oltásokat, szállítást fizetnek. Egy-egy bejelentés után kivizsgálják a panaszt, ha jogos, erős fellépésüknek, számbeli és fizikai túlerejüknek nehezen mondanak nemet, így ha kell, erővel viszik el a megkínzott, alultáplált, bezárt vagy lesoványodott állatot. Sok téves riasztást is kapnak, ilyenkor legfeljebb tanáccsal látják el az állattartót, hogyan tudna még odafigyelőbb lenni,

Különféle programokat is indítottak, mint amilyen például a kutyagyárak elleni küzdelem. Felvilágosíttó kampányokat szerveznek, megmutatják a fiataloknak, egy eladásra berendezkedett, nagyüzemi állattenyészet milyen embertelen körülmények között képs tartani a kutyákat. A felvilágosítással ezen iparág ellehetetlenítését szeretnék elérni. Terápiás állatközvetítéssel is foglalkoznak, s a csapat és a támogatók szaktudását igénybe véve kutya és cicaházakat építenek akár kertekbe, ahol nincs rá pénz, akár az utcára, mert úgy vélik, minden állatnak joga van egy kis kuckóhoz, ami védi az elemektől. És persze keményen fellépnek a kutyaviadalok ellen, és ez az, amire tényleg pöccennek...  Tetkós állatmentők

Több mint 770 kiló izom, 80-nál is több tetoválás, egyetlen valószínűtlen küldetés: elhagyott és megkínzott állatokon segíteni. Avagy: nyolc tetőtől-talpig teletetovált Harley-Davidsonos keményfiú, akik senkitől és semmitől nem riadnak vissza, ha veszélyben lévő állatok megmentéséről van szó

 
„Ha nem tetszik, amit és ahogyan csinálunk, azon nem segíthetünk. De ha nem a megoldáson ügyködsz, akkor magad is a probléma része vagy. Ebben az esetben jobb, ha tágítasz az utunkból.”

Joe Panz, a Tetkós állatmentők vezetője
New York Cityben a legrosszabb gazdik és a legelvetemültebb állatkínzók egy ideje nem érezhetik magukat biztonságban. Egy csapat teletetovált, Harley-Davidsonos keményfiú ugyanis háborút indított ellenük. Tetkós állatmentőknek hívják magukat, s történeteiket a National Geographic Channelnek hála most az egész világ megismerheti.

A húszmilliónál is több embert tömörítő metropoliszban állatok – kutyák, macskák, sőt csirkék, piranhák(!) – ezreit kínozzák rendszeresen, vagy tartják illegálisan, sokszor állathoz nem méltó körülmények között. Néhány évvel ezelőtt ezt elégelték meg hőseink, megalakítva egy példátlan állatmentő szervezetet. Pedig ezek a külvárosi fiúk egyáltalán nem a puhaszívűek és a könnyűsúlyúak közül valók! Korábban inkább az autós rendezvényeket és a tetoválószalonokat látogatták, sőt egyiküknek-másikuknak a törvénnyel is meggyűlt a baja… Mindez azonban már a múlt. A viharos évek után eljött a jó útra térés ideje, s ma már csak arra koncentrálnak, hogy rendhagyó akcióikkal minél több állatot szabadítsanak ki sanyargatóik karmaiból.

A National Geographic Channel által 2009 decemberében bemutatandó hatrészes Tetkós állatmentők egy valószínűtlen összetételű állatmentő csoportot mutat be, amelynek szent küldetése a szenvedő, erőszaknak kitett, vagy „csupán” elhagyott házi kedvencek felkarolása és megmentése. A különös formáció – amelynek tagjai közt kidobóembereket, biztonsági őröket, sőt egy egykori nyomozót is találunk – a nap 24 órájában riasztható, méghozzá olyan „rázós” esetekhez is, amelyeket senki más nem vállalna. Mindezek ellenére ők se nem rendőrök, se nem az állatvédelem felkent szakértői. Csupán nagyra nőtt fickók, a természet által még nagyobb szívvel megáldva – szívükben pedig kiolthatatlan vággyal a szenvedő, rosszul tartott állatok megmentésére.

A Tetkós állatmentők egyórás epizódjai kalandos, konfliktusoktól sem mentes „családlátogatásokra” hívja a nézőket New York tágabb környezetében. A csapat Long islandi főhadiszállására hetente átlagosan száz hívás fut be, s ők, miután rögzítették az adatokat, már száguldanak is a tetthelyre, hogy megrögzött bántalmazókkal konfrontálódjanak, harapós harci kutyákat fogjanak be, ellopott állatok után nyomozzanak, vagy éppen kedvenceikhez felnőni nem tudó gazdikat beszéljenek rá – sokszor igen kemény hangon – az állataiktól való megválásra, ha azok érdeke úgy kívánja.

„Mi egy állatokat szolgáló hadsereg vagyunk” – mondja Nagy Hangya, a csapat egyik vezetője. A komoly izomerővel és több mint nyolcvan tetoválással felfegyverzett Tetkós állatmentők tekintélyt parancsoló méreteiknek, utcai tapasztalataiknak és bátorságuknak köszönhetően olyan – veszélyes, netán visszataszító – munkákat is elvállalnak, amelyeket más állatvédő csoportok habozás nélkül visszautasítanának. „A verők sose nyerők” – hangzik a mottójuk, s minden erejükkel azon dolgoznak, hogy csoportjuk mielőbb országosan elismert állatjóléti szervezetté nője ki magát.

A csapat a helyszíni terepszemle után szükség esetén magához veszi a bajba került állatokat, vagy továbbadja őket olyan megbízható helyi szakembereknek, akik maradéktalanul osztják „állatot ne ölj” filozófiájukat. Eddigi tevékenységük során jó munkakapcsolatot építettek ki a New York-i rendőrséggel és a város Állatvédelmi és Állatellenőrzési Hivatalával, valamint számos olyan nagy tapasztalattal bíró szakértővel, állatorvossal és társszervezettel, akik és amelyek segítségükre lehetnek a csüggedt, agresszív, vagy éppen túlzottan is félénk állatok kezelésében és gyógyításában.

A Tetkós állatmentők különösképpen szívükön viselik az orvosi beavatkozásra szoruló állatok ügyét, főképpen, ha ivartalanításról van szó; minden tőlük telhetőt elkövetnek, hogy beteg vagy műtét előtt álló felkaroltjaik a lehető legjobb körülmények közé és a legavatottabb kezekbe kerüljenek. És akkor se haboznak, ha védenceik érdekében olyan emberekkel kell vitába szállniuk, akikkel más nem merne ujjat húzni – sőt akkor se hátrálnak meg, ha egy kórházban fekvő férfi elvadult pitbulljai személyében éppen a megmentendő ebek támadnak rájuk acsarkodva, széttépési szándékkal…


A decemberi epizódok tartalmából:

Tacskó két kerékenAz epizódban három komoly munkája is akad a csapatnak: új esélyt adnak egy Spike nevű harapós pitbullnak, amelyet gazdái gyalázatos körülmények között tartottak; kivonulnak egy macskabaráthoz, aki szereti ugyan kedvenceit, de ilyen létszám mellett tevékenysége a legjobb szándék ellenére is állatkínzásnak minősíthető; és kényelmes kerekekkel látnak el egy tacskót, mely porckorongsérve következtében mindkét hátsó lábát húzta.

Nagyvárosi piranhák


Az epizódban három komoly munkája is akad a csapatnak: szakszerűen eljárnak egy láncon tartott kutyapár ügyében; segédkeznek egy raj illegálisan tartott húsevő piranha új helyre költöztetésében; és meglátogatnak egy pincében, nyomorúságos körülmények között tengődő kutyát, amelynek gazdája – erőteljes fellépésük hatására – megígéri, hogy jó útra tér…

Söréttel macskára?


Az epizódban több komoly munkája is akad a csapatnak: életük kockáztatása árán ellátják egy kórházban fekvő férfi harapós pittbulljait, amelyek sajnos magánlaksértésként értékelik közeledésüket; végleges otthont keresnek Ebonynak, a templom éhező kutyájának; és súlyos konfliktusba kerülnek egy férfival, akinek macskáin gyanús sebek éktelenkednek – ugye ennek semmi köze nincs ahhoz a nagy csomag sörétes lőszerhez, amelyet a rendőrök a házában találtak?

A rettegés háza


Az epizódban három komoly munkája is akad hőseinknek: segítenek bizonyítékot gyűjteni a rendőröknek egy férfi ellen, aki a szomszédok szerint a „rettegés házában” folyamatosan kínozza négylábúit; nyomozni kezdenek egy balsorsú kutyus után, amelyet egy betörés során tulajdonítottak el süket gazdájától; és gyűjtést szerveznek egy család számára, mely új kutyaház híján kénytelen lenne megválni terjedelmes ebeitől…


National Geographic OnlineLe a kalappal előttük!

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

3360 HEVES

(Sztankovics lÁSZLÓ, 2011.02.14 20:52)

Nagyon sok erőt,egészséget kívánok ezen nemesügy tagjainak.Ezekkel szegény állatokkal úgy bánnak sokan, hogy az valami nonszensz.Mig így bánnak álatokkal addig
az az ország banán köztársaságnak sem mondható.Remélhetőleg vissza szorúl jelentősen,az ilyen mocsok emberkék rémtettei akik bántják az állatokat.KŐKEMÉNYEN fölkell lépni a génhibás állatkínzók ellen!!!!

budapest

(vásárhelyi beatrix, 2010.11.08 14:23)

Szerencsére 2 napja már nálunk is vannak tetkós állatvédők!!!:))szuper!!Remélem sikeresek lesznek!!
Sokan bokszzsáknak nézik az állatokat,valami olyan tárgynak ami azért van hogy az ember letudja valakin vezetni a saját agresszióját,frusztrációját,stb.Jó lesz ,ha végre valahogy kiokosítják ezeket az embereket!!!

Budapest

(Márton Edit, 2010.07.27 04:56)

Super egy csapat láttam őket a TV-ben, ilyen kellenne ebben az országban is, mert máskülönben ezen a téren nem fog semmi sem történi, pedig az állatokanak is pont annyi joguk van élni ezen a bolygón mint nekünk embereknek


« előző

1 | 2 | 3