Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Értelmetlen állat kísérletek

Bár hazánkban az uniós csatlakozás óta tilos a kozmetikai célú kísérletezés élő állaton, valamint a kóbor kutyák ilyen célú felhasználása, a világ számos országában évente több millió állatot kínoznak halálra. Az állatvédők szerint pedig van alternatívája a hagyományos eljárásnak.

 

"Darwin óta tudjuk, hogy mi, emberek az állatvilág tagjai vagyunk. Miért hisszük, hogy fajunk minden más faj fölött áll? Ha nemcsak emberi lények képesek szenvedni és gyötrődni, miért ne terjesztenénk ki erkölcsi gondoskodásunkat minden érző fajra? - áll Richard D. Ryder a"Tudomány áldozatai" című könyvének előszavában.


A hatvanas évek végén született alapmű ráirányította a nemzetközi sajtó és tömegkommunikáció figyelmét az állati jogokra és az "embersovinizmus" tarthatatlan voltára. Ez volt az első eset, hogy egy modern kori tudós megtámadta az állatkísérletes kutatást és rávilágított a szakmai hiúság, nyereségvágy és a piacszerzés által motivált üzletág rejtelmeire. Azóta számos hír kering a világban kísérleti laboratóriumokban értelmetlen szenvedésben élő állatok sorsáról. A mai napig számtalan illegális, az illetékes szakmai hatóság engedélye és felügyelete nélkül végzett "szükségszerű" kínzás folyik, főleg a harmadik világbeli államokban, mivel ott még nincsenek szigorú állatvédelmi jogszabályok és a korrupciót nem sikerült elnyomni.

Európában az uniós Nagy-Britannia számít a kísérletezés fellegvárának. Ott két éve már húsz százalékos növekedést regisztráltak a főemlősökön végzett állatkísérleteknél, annak ellenére, hogy világszerte leépítik a főemlős-laboratóriumokat. Az állatvédők szerint nem fektettek elegendő hangsúlyt az alternatív kísérleti módszerek fejlesztésére, a tudósok viszont azzal védekeznek, hogy az elmúlt harminc évben látványosan csökkent a kísérletekhez felhasznált állatok száma, annak ellenére, hogy a gyógyszerkutatási ágazatban egyre több kísérletet végeznek - írja a Zöldmagazin internetes hírportál. A legtöbb laborállat rágcsáló, mint az egér és patkány, de sok kutya, macska, hal, madár és főemlős, azaz majom is szenved a fogságtól és a mérgezésektől. Európában rohamosan növekszik az állatokon végzett kísérletek száma - állítja a német állatvédő szövetség és a Vier Pfoten (Négy láb) védegylet. Nyilvántartásuk szerint jelenleg mintegy tizenegy millió állaton végeznek kísérleteket, ebből egyedül Németország kettőmillió egyeddel vette ki a részét 2003-ban.

Jogszabályi szigor - a szomorú valóság

Pár évvel ezelőtt a külföldi lapok még arról írtak, hogy legalább ötvenmillió állatot kell legyilkolni ahhoz, hogy az Európai Bizottság elvégezze körülbelül harminc-ezer vegyi anyag toxicitási próbáját. A brit The Guardian akkor ezt Európa történetének leghatalmasabb állatmérgezési, gyilkossági tervének nevezte. A Bizottság állásfoglalása szerint szükséges az állatkísérletek alkalmazása a vegyi anyagokkal kapcsolatos biztonsági ellenőrzések végzésében, de a próbákat korlátozni kell és ezzel elutasította a kérelmet. Jelenleg folyamatban van a vegyi anyagokról szóló jogszabályok módosítása, és ennek részeként olyan anyagok is bekerülnek az ellenőrzésbe, amelyek eddig kívül estek a megfigyelésen. Az Unióban 2003-től tilos állatkísérteket végezni a kozmetikumok ellenőrzése során, 2009-től pedig ilyen az módon tesztelt termékek behozatala is tiltott lesz.


Hazánkban a jogi és a gyakorlati oldal egyaránt jól szabályozott - véli Dr. Pallós László, az FVM országos állatvédelmi felügyelője. Elmondta, a civil állatvédők körében is elismerést vívott ki az állatvédelmi törvény szigorítása, valamint azok a vonatkozó módosítások, amelyeket az uniós csatlakozásunkat megelőzően kellett e területen elvégezni. Így 2004. év elejétől néhány kivételtől eltekintve állatkísérletben csak e célra tenyésztett állatok használhatók fel, háziasított állatfajok kóbor egyedinek, így gazdátlan kutyáknak, macskáknak alkalmazása pedig tiltott.
Szépítőszerek, élvezeti cikkek, dohánytermékek, fegyverek állatkísérletben történő tesztelése, valamint harcászati célú kísérletek Magyarországon nem engedélyezhetőek. A szakértő hozzátette: a vonatkozó jogszabályok megszületése óta nem is érkezett ilyen céllal kérelem. Hozzáfűzte, magának a legfeljebb öt évre szóló engedélynek a megszerzése is egy szigorú procedúra, három bizottsággal kell az indokot, módszert elfogadtatni. A munkahelyi állatkísérleti bizottság, az illetékes megyei állategészségügyi állomás és a szaktárca állatvédelmi tanácsadó testülete ítéli meg a kérelemben foglaltak engedélyezhetőségét. A testület, és a tagjaiból alakult etikai tanács többek között az ipar képviselőiből, egyetemek küldötteiből, társtárcák delegáltjaiból, kutatókból és civil állatvédőkből áll. Kedvező elbírálás esetén az engedélyt a területileg illetékes állategészségügyi állomás adja ki. A kötelezően előírt legalább évente egyszeri, valamint e mellett a folyamatos szúrópróbaszerű ellenőrzések és az adatszolgáltatási kötelezettség az előírások betartására ösztönzik a kutatókat - tette hozzá. Pallós László elmondta, erős uniós törekvések figyelhetők meg a felhasznált állatlétszám csökkentésére, az állatkísérletek kiváltására és a szükségtelenül ismételt eljárások kizárására. Fontos ugyanis, hogy a kutatók megosszák kísérleti eredményeiket egymással, így elkerülhető a megismételt fájdalmas és költséges procedúra. Hazánkban emberszabású majmokon nem végeznek kísérletet.

A tavalyi évben közel háromszázhatvanöt-ezer állatot vontak be a kutatásba, aminek csak elenyésző hányada volt nem kísérleti célra tenyésztett állat (pl. szarvasmarha, juh, sertés, kecske, hal, madár). A szakértő hozzátette, a kutatóintézmények, gyógyszergyárak és egyetemek keresik a más lehetőségekben, például a sejt- és szövettenyészetekben, számítógépes szimulációs technikákban rejlő megoldásokat, mivel nemcsak szigorú az eljárás a kísérletek engedélyeztetése során, de költséges és körülményes is az élő állatokkal dolgozás. 2004-ben négy új intézmény kapott engedélyt, így ma összesen kilencvenhat helyen végezhetnek több mint ötszáz állatkísérletet legálisan.

Van humánusabb megoldás is

Seres Zoltán, az Orpheus Állatvédő Egyesület munkatársa szerint a kozmetikai iparban végzett kutatások az állatok kínzásával és megölésével járnak, megbízhatatlan és pontatlan eredményt adnak, ráadásul költségesek. Ezen kívül számos megbízható alternatív kísérleti módszer létezik, melyekkel helyettesíteni lehet őket - tette hozzá. Elfogadhatatlannak tartja, hogy a mosópor, bútorápoló, körömlakk vagy éppen a sampon mérgező hatását vizsgálva állatokat kényszerítenek arra, hogy lenyeljék ezeket az irritáló anyagokat, vagy szemükbe cseppentik, vagy éppen szőrtelenített bőrfelületüket kenik be naponta addig, míg ki nem múlnak, csak hogy megtudják, mi a halálos dózis. Persze az ember ettől még másképp reagál egy valós helyzetben, és az sem életszerű, hogy öblítőt igyunk, de hát a gyártó cégnek üzleti érdeke annak bizonyíthatósága, hogy ő mindent elkövetett a termék fejlesztése során - magyarázta Seres Zoltán.

Idegélettani, sebészeti és más fiziológiás célú élő kísérletek helyett már megfelelő hatékonysággal működnek a videofelvételes szemléltetések vagy szimulációs programok, így nem kell minden egyes diáknak boncolnia. Lorászkó Gábor, a Magyar Állatorvosi Kamara etikai bizottságának elnöke szerint egy másik lényeges kérdés a humánus bánásmód, a fájdalom csillapítása, az altatás és a beavatkozás utáni kíméletes elpusztítás. Ezek alapvető etikai kívánalmak - mondta. Hozzátette, az élő állatokkal végzett kísérletek helyett egyre többen keresik az alternatív megoldásokat, mivel a külön tenyésztett vérvonalak, a speciális tartási körülmények biztosítása és az elpusztult egyedek tetemének kezelése drágává teszi a módszert.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Обучение Автокад 3D

(DanVof, 2018.12.14 18:23)

[url=https://drawing-portal.com/video-lessons-course-autocad-3d.html]3D моделирование в Автокад[/url] | Профессиональные видео уроки (курс) Автокад 3D <a href=https://drawing-portal.com/video-lessons-course-autocad-3d.html>здесь</a>.

Download Showbox APP for Android

(ShowRup, 2018.12.14 16:33)

Looking for the best app to watch free movies on your Android phone? Then your should check Showbox app. This is the most famous app today that has a big library of tv shows and films. This app is also available for pc users. But your need to download it first to enjoy free films [url=http://showbox-all.com]Showbox for pc windows 10[/url]

ужасы самое лучшее бесплатно

(Frankwer, 2018.12.10 00:41)

Здравствуйте! класный у вас сайт!
Нашел топ базу кино: [url=http://inspacefilm.ru/]смотреть английские детективы в хорошем качестве[/url]
Тут: фэнтези смотреть онлайн бесплатно в хорошем качестве http://inspacefilm.ru/fentezi/ список 2019
Здесь: смотреть лучшие драмы онлайн бесплатно http://inspacefilm.ru/drama/ список 2019
Тут: документальные фильмы смотреть бесплатно в хорошем качестве http://inspacefilm.ru/dokumentalnyy/ список 2019
Здесь: http://inspacefilm.ru/11951-strannaya-parochka-chogam-kakkeopeul-2008.html [b] Смотреть Странная парочка / Chogam kakkeopeul (2008) онлайн бесплатно [/b]
Здесь: http://inspacefilm.ru/2103-liam-nison-ohmuryaet-oliviyu-uayld-v-treylere-tretey-persony.html

Автосервис в Минске

(Jamesamova, 2018.12.09 10:00)

Наш Компания предлагает следующие виды услуг:

[URL=https://1rs.by/tekhnicheskoe-obsluzhivanie/zamena-masla-v-akpp/]ремонт ходовой части[/URL]
[URL=https://1rs.by]ремонт подвески минск[/URL]
[URL=https://1rs.by/remont-podveski/]автосервис минск[/URL]
[URL=https://1rs.by/remont-podveski/]восстановление подвески минск[/URL]
[URL=https://1rs.by]ремонт генераторов минск[/URL]
[URL=https://1rs.by/]ремонт подвески минск[/URL]
[URL=https://1rs.by]ремонт тормозных колодок[/URL]
[URL=https://1rs.by]покраска авто минск[/URL]
[URL=https://1rs.by/remont-podveski/]экспресс замена масла[/URL]
[URL=https://1rs.by]автосервис минск[/URL]
[URL=https://1rs.by]кузовной ремонт минск[/URL]
[URL=https://1rs.by/]развал схождение минск[/URL]
[URL=https://1rs.by]сколько стоит покраска авто[/URL]
[URL=https://1rs.by]кузовной ремонт[/URL]
[URL=https://1rs.by]ремонт бампера[/URL]
[URL=https://1rs.by/remont-podveski/]ремонт ходовой части автомобилЯ[/URL]
[URL=https://1rs.by/]покраска авто в минске[/URL]
[URL=https://1rs.by/]сто в минске[/URL]
[URL=https://1rs.by/kuzovnye-raboty/]ремонт подвески[/URL]
[URL=https://1rs.by]развал схождение минск[/URL]


Данный перечень не является исчерпывающим.
Звоните, приезжайте, всегда рады

телеинспекция труб

(SVSJuist, 2018.12.07 20:48)

Большинство из скважин по окончании проведения восстановительного комплекса мероприятий могут быть снова введены в применение. Тем более что стоимость таких работ в несколько раз ниже общей стоимости непосредственных сооружений.
Обеспечено повышение сбыта водозаборной скважины не менее 30 процентов от имеющегося на момент запуска выполненных работ.

В восьмидесяти процентов случаях скважины восстанавливаются до первоначальных данных при внедрении в применение скважины, что будет альтернативой бурения новой скважины.

Сотрудники нашей специализированной компании по Очистке Чаш Градилен и Очистке водозаборных скважин предлагаем свои услуги всем, как частным так и общественным учреждениям.


SpecVodService - [url=https://svs-samara.ru/kanalizacija/ochistka-kns-kanalizacionno-nasosnaja-stancija/]очистка кнс
Спец вод сервис : [url=https://svs-samara.ru/kanalizacija/ochistka-kolodcev-otstojnikov/]очистка колодцев[/url]

Best Autumn room body work in Manhattan

(achiene, 2018.12.07 09:49)


Visitors to Elizabeth workshop can find many questionnaires massage therapist Gabriella of any age and nationality performing Happy ending massage in the city Queens.

Beauties Trinity are able not only to give pleasure in this way, but also to demonstrate their other abilities to men of the stronger sex. Masseuses Brianna perform nude a massage that will produce a gentleman a vivid impression.
Prices for japanese massage depends on qualification Young ladies and the skills that she possesses. Before making a choice, carefully study the prices for services and customer feedback about the work of one or another masseur specialist. We are sure that the search for a real professional masseur will be crowned with success and you will be satisfied with the quality of our services. Girls Brianna are skilled workers in their field and they will help you relax after a hard day.Massage room Manhattan. : [url=https://adult.massage-ny.com]adult massage[/url]

vznsqi

(gwzilm, 2018.12.06 09:56)

buying cialis with paypal
[url=http://cialisv.com]buy generic cialis professional[/url]

Odzyskiwanie danych z dysku po upadku Warszawa

(ThomasosteosePype, 2018.12.06 04:56)

Moja strona www: [url=http://hueeuheuheuheuh.com]Odzyskiwanie danych po formacie [/url]

1xbet online

(PhillipAcign, 2018.12.04 12:20)

People get this <a href="http://tdsforever.info">archive16</a> for your family

hard hardcore

(Adultmovnucky, 2018.11.30 04:54)

There are a significant number of today s latest porn starlets waiting on you to enjoy them deepthroat some substantial cocks.
There are females doing some of the nastiest and most recent things available all for you to watch at PORN.
We have such a large selection of video clips right here that you will certainly even have the ability to experience and explore some brand-new things that you never understood that you were into before.
[url=http://depotcouture.info/]blowjob por[/url] hardcore life oral sex for guys office sex safe way to have oral sex have an orgy oral sax hardcoore henry que es blowjob doggystyle blog core hardcore good blojob orgi sex party deepthroat bow job sex xx adult movie

Joe Bonamassa tickets

(CliffExtek, 2018.11.29 14:51)

Joe Bonamassa is a famous country singer, so don't miss the possibility to visit [url=http://joebonamassatour.com/]http://joebonamassatour.com/[/url]

Скачать читы для Warface

(KivaHackfremi, 2018.11.29 14:35)

[url=https://kiva-hack.ru/page/warface/energyhack][img]https://kiva-hack.ru/img/energy-hack-for-warface.png[/img][/url]

Вот и наши ручки сделали приватный чит для warface который включает в себя большой функционал с которым вы можете ознакомиться ниже. Смотря на других разработчиков мы поняли что с таким не богатым функционалом они долго на рынке не продержатся, мы включили функции AIM, автошот, ESP, телепорт, длинный подкат и многие другие функции
Играть даже новичку доволно просто, сочетания функционала дает возможность просто бегать а аимбот будет делать всё за вас, так же софт можно исспользовать безпалева, включив минимальный fov и автошот ну и конечно же wh с отображением подробной информации о врагах. [url=https://kiva-hack.ru/page/warface/cheats-on-warfare]аимбот для варфейс [/url] Ниже вы найдете информацию о функционале и видео обзор наших функций и чита в целом. Будь на первом месте с нашим приватным читом для варфейс.

Energy Hack - это один из лучших аимов для игры Варфейс. Не требователен к ресурсам компьютера, без лагов и не приводит к блокировке. Отличный аим для Warface позволяет убивать противников не целясь и делать огромные рекорды на СпецОперациях и PVE. Много функция что бы каждый день получать по максимум удовольствия.
создаем

Функции:
Встроенный Анти Бан по железу (Для тех у кого пишет "Потеряно соединение с сервером")
Скелеты (WallHack)
Отключить отдачу
Отключить разброс (Точность)
Бесконечные патроны
Радиус аима (Fov)
Аим на турели
Анти-затвор
Авто-выстрел (Скоро добавим)
Аим на турели

Фаст Аим (Голова,тело) кнопка переключения CapsLock
Телепорт к K-50, Винтокрылу и Богомолу (Кнопка T) [Данная функция временно отключена]
Подъём оружия на расстоянии (Кнопка E)
Магнит РПГ (Кнопка B)
Телепорт на точку: в памяти чита уже записано 10 точек: 5 припять, 5 анубис [Данная функция временно отключена]
(Кнопки телепорта на Анубис NumPad от 0 до 4, Припять NumPad от 5 до 9)


[url=https://kiva-hack.ru/page/warface/energyhack][img]https://zhack.ru/uploads/monthly_2018_10/5bb65ad8b7de3_kupit-seychas.png.9bf0340f44ce4920411d11ad501d93e4.png[/img][/url]
[url=https://vk.com/id429531683][img]https://kiva-hack.ru/img/buy-cheat-vk.png[/img][/url]читы для варфейс бесплатно, читы на варфейс антиотдача, читы на варфейс фаст аим, читы на варфейс автошот, скачать читы на варф, warface, warface (video game), варфейс, ворфейс, elezwarface, elez, элез, злез, слез, елез, элиз, гайд, обзор, вод, vod, 70 ранг, маршал отряда бессмертные, пвп, пве, pvp, pve, чит, бессмертние, стройка, штурмовик, захват, acr, элитная, короны, cheating in video games (literature subject), shooter game (media genre), warface видео, зум варфейс, zum warface, unknown варфейс приколы, пасхалки в варфейс, варфэйс, zum клеш рояль, клеш рояль, топ, обманов, разводов, читы, накрутка кредитов, накрутка, кредитов, купить, пинкод,

Комфортное жилье у моря - это просто!

(Shale, 2018.11.27 09:18)

Шале Ла Рош - проект для комфортной и благоустроенной жизни на Южном берегу Крыма. Удобные квартиры от 2.5 млн. рублей, гибкая система скидок, рассрочка и ипотека. Жить у моря - просто! http://shalelarosh.ru +7-918-469-25-86

Комфортное жилье у моря - это просто!

(Shale, 2018.11.27 09:17)

Шале Ла Рош - проект для комфортной и благоустроенной жизни на Южном берегу Крыма. Удобные квартиры от 2.5 млн. рублей, гибкая система скидок, рассрочка и ипотека. Жить у моря - просто! http://shalelarosh.ru +7-918-469-25-86

dji drones

(DaviRup, 2018.11.27 04:14)

http://www.lostmarble.com/forum/viewtopic.php?f=5&t=28843&p=162796

Money Amulet -талисман приносящий удачу

(FrankroG, 2018.11.24 19:28)

Вот мой [url=https://www.linkedin.com/pulse/моя-история-покупки-талисмана-удачи-money-amulet-brad-wishy/]отзыв на талисман удачи Money Amulet[/url]. Писал все как было, не обессудьте.

verica

(verica, 2018.11.24 03:37)

<a href="http://sus.co.ua/">sus.co.ua</a>

yptxulc

(drzeik, 2018.11.23 02:59)

<a href=http://canadian-pharmacya.com>buying viagra online</a>
buy cheap pfizer viagra online http://canadian-pharmacya.com

Скачать авто выстрел на варфейс

(Kivafus, 2018.11.21 02:43)

[url=https://kiva.team/universe.html][img]https://kiva.team/img/autoshot-kiva-warface.jpg[/img][/url]

Автоматическая стрельба или автошот это отдельно вырезанная функция из аимбот хака. [url=https://kiva.team/autoshotkiva.html]Автошот варфейс[/url] Преимущество программы лишь в том, что она супер лёгкая и не требует установки.

Супер обновление! Теперь автошот не стреляет по своим! Автоматически стреляет только по врагам.
Даже случайное проведение курсором мышки по врагу, приведёт AutoShot в боевую готовность, и он выстрелит прямо в цель.


[url=https://kiva.team/autoshotkiva.html][img]https://kiva.team/img/buy-cheat-by-kiva.png[/img][/url]
[url=https://vk.com/id429531683][img]https://kiva-hack.ru/img/buy-cheat-vk.png[/img][/url]чит варфейс 2019 рабочий без вирусов бесплатно, варфейс чит глобал хак 2019, варфейс читы на кредиты рабочий, рабочий чит на варфейс на кредиты, читы на варфейс через торрент бесплатно, чит на варфейс от короля, читы от короля на варфейс, читы на варфейс регистрация, скачать чит варфейс бесплатно без смс, чит на варфейс без регистрации, читы варфейс скачать бесплатно без смс, скачать чит на варфейс через торрент бесплатно, играю с читами в варфейс, читы инфинити варфейс, скачать читы варфейс 2019 бесплатно, читы варфейс антиотдача, скачать чит варфейс без регистрации, чит на варфейс без бана и вирусов, чит на пиратский варфейс, читы на пиратский варфейс, приватный чит на варфейс бесплатно, приватные читы на варфейс бесплатно, чит варфейс автошот, читы для варфейс чит коды, купить читы на варфейс 2019, читы на варфейс ютуб, чит на варфейс ютуб, чит ру варфейс, купить чит на варфейс 2019, варфейс ру читы, скачать глобал чит на варфейс, читы для варфейс сайт читов, скачать читы глобал хак на варфейс, читы на варфейс русский бесплатно, чит варфейс магнит, варфейс читы на кредиты без бана, коробок варфейс чит, чит на кредиты варфейс без бана, скачать чит бесплатно смс на варфейс

аварии на очистных сооружениях

(inoxnJuist, 2018.11.21 00:43)

Наибольшее использование проверенных входе множества лет научно-технических приемов и методов решения проблем очистки Канализационных насосных станций с внедрением технологических и сегодняшних изобретений и достижений.
Все изготовленные и сконструированные и готовые и выпущенные и созданные и сделанных и сделанные и произведённые и выработанные детали подвергаются контроль потребительского качества с применением современных точных мерных инструментов (изделий).
Наш завод Е В Е Л Д Алексин непрерывно проводит работу над конечным качеством изгатавливаемой продукции и совершенствует свойства изготавливаемого оборудования,использовав при этом все более новые необычные технические тонкости и методики производства и сборки в Великий Устюг.
Обеспечение потребительского качества выпускаемой продукции в согласовании с очень высокими достижениями технологии в данном направлении в случае воплощении указанных выше основ и принципов технической политики.
Доставка товара В Л Л ДЕ Волгоград осуществляется в предельно короткие временные промежутки.купить металлопрокат в самаре цена : [url=https://inoxnao.ru/]металлопрокат самара прайс лист[/url]


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20

Következő »