Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Aláírásgyűjtéssel az állatkínzás ellen

Július 28-án útjára indult az állatvédő szervezetek országos aláírásgyűjtési kampánya, amelynek célja, hogy az Országgyűlés a jelenlegi szabályozás átalakításával minősítse az állatkínzást bűncselekménynek. A kezdeményezéssel egyetértő jóérzésű állampolgárok a Fővárosi Állatkert mellett a Sziget fesztiválon is elláthatják kézjegyükkel az aláírásgyűjtő íveket.

 

A Magyar Állatotthonok Országos Szövetsége által kezdeményezett, politikusok, neves művészek és közéleti személyiségek által támogatott akció szeptember 15-ig tart majd, a szervezőknek ez alatt ötvenezer érvényes aláírást kell összegyűjteniük. A kampány ideje alatt a fővárosi állatkert bejáratánál elhelyezett ívek mellett helyi állatvédő szervezetek irodáiban, állatorvosi rendelőkben, az ebtenyésztők egyesületeinél, és a Sziget Fesztiválon is alá lehet írni az Országos Választási Bizottság (OVB) által hitelesített dokumentumokat.

Mint ismert, az állatkínzás kérdésére a nagy felháborodást kiváltó, június 16-i fadd-dombori kutyakínzási eset hívta fel a közvélemény figyelmét, amikor egy kikötő biztonsági őrei különös kegyetlenséggel halálra kínoztak egy gazdátlan jószágot. Az eset után a szekszárdi önkormányzat hatósági irodája szabálysértési eljárást indított az elkövetők ellen, akik így is mindössze 40 ezer forintos állatkínzási, illetve 150 ezer forintos szabálysértési bírsággal úszhatják meg a kegyetlenkedést.

Az aláírásgyűjtési akcióval az állatvédők azt szeretnék elérni, hogy a büntető törvénykönyv módosításával az állatkínzás a szabálysértések köréből kerüljön át a bűncselekmények kategóriába, és az elkövetés súlyosságától függően akár szabadságvesztéssel is legyen sújtható.

Az állatkínzás szigorúbb büntetését kérő ívet minden 18. életévét betöltött magyar állampolgár aláírhatja; de az aláírás mellett az aláírásgyűjtésre is lehetősége van mindenkinek. A hitelesített íveket Budapesten a Fővárosi Állat- és Növénykert bejáratánál és az Ökoszolgálat irodájában (Bp.,Vadász u. 29), vidéken pedig a helyi állatvédő szervezetek képviseletein igényelhetik mindazok, akik vállalják a felelősséget a papírok legkésőbb szeptember 17-ig való visszaküldésére.


Az Európai Unió legtöbb országában egyébként rendkívül szigorúan - akár három évig terjedő szabadságvesztéssel, illetve 25 ezer eurónak ( hat és fél millió forint!) bírsággal -büntetik a kegyetlenkedést. Az Amerikai Egyesült Államokban ennél is súlyosabb, nyolc évnyi, Kanadában pedig öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntethetők az állatkínzás vétkesei.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

rebije@gmail.com

(a moderátor, 2011.12.30 19:33)

Bárki, de mosz nem tudom, hogy hogy áll ez a dolog. Sok másban viszont tudnál segíteni. Légyszíves írj egy e-mailt és megbeszéljük! rebije@gmail.com

Eger

(Martin, 2011.12.29 15:19)

Aki még nem töltötte be a 18. életévét gyűjtheti az aláírásokat?

SZÉKESFEHÉRVÁR

(TÓTH JÁNOSNÉ, 2011.10.22 11:13)

Sziasztok , szeretném alá írni a papírt, hol és hogyan tehetem?!Üdvözlettel és szép napot

SZÉKESFEHÉRVÁR

(TÓTH JÁNOSNÉ, 2011.10.22 11:12)

AKIK EZT CSINÁLJÁK VELÜK UGYAN EZT KELL TENNI

1076 Péterfy S. u.15

(György Erika, 2011.10.04 08:21)

Sziasztok , szeretném alá írni a papírt, hol és hogyan tehetem?!Üdvözlettel és szép napot Erika

Kanada

(cecilia szalontai, 2011.09.17 14:28)

szeretnem tamogatni az oldalt !!

SEGÍTSETEK!

(Adrienn, 2011.04.29 23:12)

Üdvözöllek!
Segítségem szeretném felajánlani vidékről!Hogyha lehetséges szeretnék segíteni az aláírás gyűjtésében.Tanulóként sokat utazom,sok emberrel találkozom.
Kérlek segíts,hogy segíthessek!
zsebi0119@freemail.hu

Budapest XVIII ker István u.

(Gál Julianna, 2011.02.14 20:54)

Hajrá Fiúk!
Láttam a Tv-ben a Fókuszban a műsorban, szuperek vagytok!
Végre egy hatékony csapat!!!!
Köszönet Nektek minden állat szerető nevében!
F.Jánost külön üdvözlöm s örömmel láttam a csapatban
!!
Minden elismerés Nektek!
G. Julianna


« előző

1 | 2 | 3