Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Az egyik kutya újságban bukkantam rá erre a cikkre. A görögországi állatvédelemről ír. Ha már Magyarországon nem lehet állatrendőrség mostanában, akkor ez egy jó módszer lenne:

"...Vendéglátónk és barátunk egy igazi tavernába vitt minket vacsorázni. A kellemes melegben nyitott teraszajtók mellett falatozva két kutyára és egy cicára lettem figyelmes, akik illedelmes távolságból figyeltek minket. Stelios barátunk nem birt hatalmas adag ételével, elkezdte hát a falatkákat dobálni az állatoknak, majd megfogta a tányért, és kivitte nekik a maradékot. A kutyusok ápoltak és és jól tápláltak voltak, ráadásul a nyakukban színes szalagot viseltek, így azt gondoltam, biztos az étterem tulajdonosának állatai.
A késsőbbiekben Athén utcáit járva több üzlet, étterem, kávézó előtt láttam hasonlóan felszalagozott, egészséges, jól táplált kutyákat heverészni. Aki elment mellettük, dobott nekik egy-egy falatot vagy megsimogatta őket, esetleg megigazitotta nyakukban a szalagot.
A kedvencem a palamenttel szemközti téren tanyázó ebcsapat lett. Ők egy gyorsétteremmel szemközt tanyáztak le, a gyalogátkelő mellett. Míg az autóknak zöldet mutatott a lámpa, a fák allatt hűsöltek-heverésztek; de amint a kocsik megálltak,  a kutyák kiugrottak a zebrára, és várták a fiataloktól a falatokat. Mindenki hozott magával valamit a gyorsétteremből, amit a kutyák boldogan felkaptak, és futottak vele az árnyékba. Sem marakodás, sem csata nem volt köztük- akinek jutott arrébb állt, a többi meg várt a sorára. Ők is mind szalagot viseltek a nyakukban.
A titokra hétfő este derült fény. A görög kennel klub elnök asszonya mesélte el a történetet. Athén utcáin rengeteg kóbor kutya volt-van. Amennyiben kóborló ebbel találkozik egy lakos, befogja a kutyát, állatorvoshoz viszi, aki ivartalanítja, beoltja, és mikrochippel látja el. Ezután a megtaláló egy kis szalagot köt az eb nyakába (minden kerületnek más színű szalagja van), és útjára engedi az állatot a megtalálás helyén, hogy az szabadon élhesse tovább megszokott életét. Azonban a törődés itt nem ér véget. A kerület lakói összefogva gondoskodnak a kutyákról; nemcsak etetik és itatják, de a szükség esetén és az esedékes éves oltáskor orvoshoz is viszik őket.
Mesélték, hogy az egyik athéni luxusnegyed lakói fantasztikus autóikkal, terepjáróikkal naponta viszik a környező erdőbe a kutyatápot és gallonszámra az ívóvizet, de összkomfortos kutyaházakat is telepitettek szabadon élő négylábú barátaiknak.
Az ilyen gondoskodásban részesülő kóbor ebek soha nem fognak csapatokba verődve emberre támadni, mert soha nem éheznek, és az emberektől csak jót kapnak. Nem kell szűk ketrecekben, sintértelepen vagy menhelyen várniuk egy kedves szóra vagy simogató kézre, mert azt nap, mint nap megkapják az utcán. Nem kell attól rettegniük, mikor jön a végzetes injekció, mert senki nem akarja őket befogadni. Nem kell egy panellakás falai között várniuk, mikor ér haza ideglenes gazdájuk, és viszi le őket sétálni, hanem szabadon és boldogan élhetnek, úgy ahogy születtek. Úgy gondolom, lenne mit tanulnunk az athéniaktól állatszeretetből...."

 

Gondolkodjunk el egy kicsit.....ez nem egy megoldás? Úgy gondolom igen, hiszen Görögországban működik....

Kép Kép Kép Kép Kép Kép Kép Kép

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

petergyergyoi@gmail.com

(montypeti, 2009.10.16 00:37)

csempésszük át magyar árva ebeinket!viccet félretéve,Burkus Zsuzsa és Papp Vali laírta elöttem a lényeget.KAPJUNK SZABADKEZET, és legyen egy államilag támogatott,országos kemény állatvédő csapat,aki törvényes úton felléphet a sok simabőrű szemét ellen.szigorú törvényeket,és fegyverviselést.kb még 2oév.államilag kéne támogatni az ivartalanítást.kicsit mérsékelhetnék a dokik is az árakat,h ne legyen ekkora a szaporulat.

Százhalombatta

(Adri, 2009.10.14 14:59)

Ezt jó hallani,hogy valahol így törődnek a kutyákkal.Nálunk sajnos ez lehetetlen az emberek miatt!!!Jó lenne ha mindenhol így állnának az állatokhoz.Persze az lenne a legjobb ha nem lennének kobor ebek!!!!Nem dobnák ki őket!!!!!!!

Pápa

(etus, 2009.10.14 11:59)

Remek ötlet ,de sajnos nálunk az emberek még egymáson sem segítenek a kutyákat meg sokan egyenesen utálják ,példát kellene venni emberségből ,van mit tanulni!!!! Nekik jár a csillagos ötös !!!!!!

gyor

(vercsy, 2009.10.14 10:46)

igen ,ez igazan szep dolog toluk,fantasztikus emberek,de en is ugy latom hogy nalunk lehetetlen.Mig az egyik ember megsimogatja etelt ad neki,a masik meg belerug,kinozza,elkergeti.pedig szuper jo otlet.

burkuszsuzsa@citromail.hu

(Zsuzsa, 2009.10.03 19:02)

Teljesen egyetértek az előttem író hölgyel,nagyon szép lenne ha nálunk is így állnának hozzá az állatokhoz,de sajnos a törvény ezzel kapcsolatban nagyon gyenge.Most is csak azt tudom mondani,hogy az állatvédőknek kellene szabadkezet adni.Nekünk kellene ezt kiharcolni,de fogalmam sincs,hogy hogyan.Ha van ötlet én benne vagyok.

pappvali0628@freemail.hu

(vali, 2009.10.03 16:06)

Nagyon szép hozzáállás az emberek részéről követendő lenne,de sajnos mi még nem nőttünk fel az ilyen fajta feladatokhoz.Míg az állatkínzótól elkobzott állatokat a bíróság döntése alapján visszakell adni a kínzójának,addig nálunk ez a fajta állatszeretet nem fog működni SAJNOS!!Ahol emberek kocsiból dobálnak ki állatokat,ahol ok nélkül megkínoznak,szórakozásból csonkolnak meg addig itt ez nem fog működni!!!:(:(:(